Masový koláč s fíky a kozím sýrem

autor: Honza - 10.11. 2021

Ještě než hodíme vokem na recept tohoto masového koláče, dovolte mi pár úvodních vět. Přeci jen je to první recept, který přidávám na e-shop, tak by to chtělo nějaké to povídání.

Kdo mě zná, tak ví, že spousty receptů přidávám přímo na Instagram. Nicméně jsem se rozhodl to oživit i v těchto končinách, kde se můžu trochu více rozepsat. A na jaké recepty se zde můžete těšit? Svoji kulinářskou kariéru bych rozdělil na tři části.

První je ta, kde se snažím experimentovat a pouštět se do receptů, které nejsou příliš běžné. A přesně takhle vznikl i tento masový koláč…ale ještě si počkejte!

Druhá část si zpívá song od Hany Zagorové ,,Spěchám,,. Ano, mám rád recepty, které jsou rychlé, jednoduché a ušetří každou vteřinu našeho času, který mizí pod tíhou dnešní hektické doby.

Třetí část se snaží inspirovat podle aktuálního ročního období, pro které je charakteristická nějaká zelenina, ovoce, nebo třeba tradice.

A teď přišla ta pravá chvíle, kdy Vám představím recept na masový koláč s fíky a kozím sýrem.

Těsto:

250 g hladké špaldové mouky

100 g nízkotučného tvarohu

6 lžic mléka

3 lžíce olivového oleje

2 lžičky kypřícího prášku

máslo na vymazání formy a špetka soli

Náplň:

500 g mletého hovězího masa

250 ml mléka

150 g kozího sýra

8 fíků (sušené, nebo čerstvé)

2 menší cibule

3 vejce

1 lžíce másla

2 lžíce balsamikového octa

sůl, pepř

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme a zpracujeme ve stejnorodou hmotu. Hotové těsto hodíme asi na 30 minut do lednice odležet. Poté těsto vyválíme a dáme do dortové formy a lehce vyvýšíme okraje, aby držela náplň.

Na náplň si nakrájíme cibuli, kterou necháme na másle zesklovatět na pánvičce. Přidáme mleté maso a opékáme, dokud nebude mít zlatavou barvu. Následně přidáme na půlky nakrájené fíky (pár jich nechte na dozdobení). Na závěř přidáme balsamikový ocet, sůl a pepř.

Než masová směs vychladne, smícháme vejce, mléko a rozdrobený kozí sýr. Na připravené těsto dáme masovou směs a zalejeme směsí tekutou.

Teď už jen šup do trouby na 45 minut při 180 stupních a koláč je hotový.

Na závěr malé zhodnocení:

Za mě vynikající chuť kozího sýra, která je podtržená sladkou chutí sušených fíků za doprovodu mletého hovězího masa. Myslím však, že obdobnou variantu bez masa si mohou dopřát i vegetariáni.

Koláč můžete konzumovat jak teplý, tak i studený.

Kategorie:

Čtěte také

Čajoví medvídci

26.10. 2021

Je ráno a já se ohlížím za dny svého dětství. Za okny padalo barevné listí a děda přikládal do kamen.... celý článek